Theorie in het kort

De theorie van de Buteyko Methode in het kort


De Buteyko Methode komt oorspronkelijk uit Rusland.

Dr. Konstantin Buteyko, een Russische arts/wetenschapper, kwam tot de ontdekking dat te veel ademen, ofwel chronische hyperventilatie, het immuunsysteem aantast en daardoor tot verschillende ziektes kan leiden.


Ademen we door de mond, dan gaat er te veel CO2 (koolzuurgas) verloren en stagneert de aanmaak van NO (stikstofmonoxide). NO wordt in de neus gemaakt en onderzoek van de laatste 25 jaar laat zien dat NO het immuunsysteem helpt bij het opruimen van ontstekingen.

Door de neus te gebruiken bij het ademen kan het NO dus vanuit de neus in de longen terecht komen, waar het zijn werk kan doen.


Door de neus ademen betekent in veel gevallen al minder ademen. Dit is volgens de Buteyko Methode dan ook de eerste stap in de goede richting.


Bij inademing worden de longen vergroot en wordt er verse lucht met veel zuurstof van de longen naar het bloed getransporteerd. Zuurstof wordt In de lichaamscellen gebruikt om energie te maken. Daarbij wordt koolzuurgas (CO2) gevormd.


Bij uitademing wordt dit CO2 door het bloed naar de longen vervoerd en uiteindelijk verlaat de lucht met veel CO2 je lichaam. Volgens de Buteyko Methode is CO2, net als NO, essentieel voor veel processen in je lichaam, dus hiervan mag je niet te veel kwijt raken; CO2 is geen afvalstof, maar hebben we hard nodig!


Een van de belangrijkste eigenschappen van CO2 is namelijk, dat het glad spierweefsel ontspant.

In ons lichaam bevindt zich zo’n 300.000 kilometer glad spierweefsel.


Dr. Konstantin Buteyko ontwikkelde een methode om de ademhaling rustiger te maken en te verminderen, waarbij er zo min mogelijk CO2 verloren gaat.


De Buteyko Methode is een bewuste manier van ademen, waardoor het lichaam meer CO2 vast houdt en daarmee de symptomen van chronische hyperventilatie te lijf gaat.


  1. Adem door de neus
  2. Adem zo zacht dat dit voor anderen nauwelijks te horen is
  3. Adem zo zacht dat dit voor jezelf nauwelijks te horen is


Bel of mail voor meer informatie of voor een intake:

 

024-3482345


info@relaxco.nl

“Door de neus ademen betekent in veel gevallen al

minder ademen.

Dit is volgens de Buteyko Methode dan ook

de eerste stap in de goede richting"